A szív tudománya

Az egyesült államokbeli HeartMath Intézet több, mint 25 éve kutatja a szív és az agy kapcsolatát, kölcsönhatását, illetve a stressz és az érzelmek testünkre, pszichénkre gyakorolt hatását. Több mint 300 lektorált és független tudományos tanulmányt tettek közzé, melyekben a HeartMath technikák és/vagy eszközök használatának kedvező eredményeit, jótékony hatásait mutatják be és igazolják.

Mire jók ezek a gyakorlatok és eszközök?

A HeartMath teljesen újszerű megközelítéssel foglalkozik az érzelmi jólét fejlesztésével, melynek alapja, hogy a szívritmus természetes, egészséges szabályozása megtanulható. Ennek segítségével fiziológiai – élettani koherenciát idézünk elő, egy olyan tudományosan mérhető állapotot, amiben az elménk, az érzelmeink és a testünk összhangba kerül és képessé válik a lehető legharmonikusabb együttműködésre. Ebben a szív-koherens állapotban könnyen kezeljük a stresszes helyzeteket, egyszerűbben változtatunk a szokásainkon, hozzáállásunkon, felülemelkedhetünk a szorongásainkon, félelmeinken.

És ez csak a kezdet…

A szív és az agy kapcsolata

Valószínűleg legtöbben azt tanultuk, hogy az agyunk a főnök és az egész testünk, a szerveink – és így a szívünk is neki engedelmeskedik. Azonban a több évtizede folyó kutatások során kiderült, hogy a szív sokkal több idegi jelzést küld az agynak, mint fordítva. Sőt a szív jelzései jelentős hatással vannak az agyműködésre: az érzelmi feldolgozásra és a magasabb szintű kognitív képességekre is, mint például a figyelem, az észlelés, a memória és a problémamegoldás. Az agyunk folyamatosan reagál a szívünk által kiadott jelzésekre. Vagyis a szívünk állapotától, működésétől függenek a fenti képességek…

Nézd meg milyen különleges kapcsolatban van a szív és az agy!

Hogy néz ki ez a gyakorlatban?

A HeartMath nem csupán pár egymást követő szívverés hatását vizsgálta, hanem sokkal szélesebb spektrumot. Ez lehetőséget adott arra, hogy észrevegyék a biológiai kapcsolatot a sokak által megfoghatatlannak ítélt érzelmek és az agy működése között. A különböző érzelmi állapotokkal során tapasztalt különböző szívverési mintázatoknak más és más hatása van az agyra.

 A stressz és a negatív érzelmek megélésekor a szívritmus rendezetlen és egyenetlen. Ez a hektikus szívritmus olyan idegi jelzést küld az agynak, ami gátolja, blokkolja a magasabb szintű agyi folyamatokat. Emiatt nem tudunk tisztán gondolkodni, emlékezni, érvelni, jól választani és tanulni. És ez magyarázza azt miért hozunk rossz döntéseket túl nagy nyomás, stressz alatt…

Szerencsére van ennek jó oldala is… mivel a szívritmus természetes szabályozása megtanulható, ezért elsajátíthatjuk, hogy előzzük meg a fenti mentálisan leblokkolt állapotot, sőt, hogy idézzük elő azt, hogy a szívünk pozitívan befolyásolja, támogassa az agyunk működését.

A pozitív érzelmi állapotnak köszönhető egyenletes és rendezett szívritmus elősegíti és erősíti az agyműködést és az érzelmi stabilitást. Ez azt jelenti, hogy a pozitív érzelmek előhívásával koherens, egységes szívritmust idézünk elő, amiből nem csupán a testünk profitál, hanem jótékony hatással van arra is, hogyan gondolkodunk, észlelünk, érzünk és cselekszünk.

Take Your First Class for Free

Nulla porttitor accumsan tincidunt. Pellentesque in ipsum id orci porta dapibus. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vivamus suscipit tortor eget felis porttitor volutpat.

Opening Hours

Mon-Fri: 8 AM – 5 PM
Sat-Sun: 8 AM – 2 PM

Phone

(255) 352-6258

Address

1234 Divi St. #1000
San Francisco, CA 94220